Kunt u niet direct vinden wat u zoekt? Bel ons gerust, we helpen u graag. 0341-552405 De Boekverkoopers

Focus


Nederlands | 23-10-2023 | 320 pagina's

9789463823050

Paperback / softback


€ 24,99


 De Boekverkoopers

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Marc Hijink schrijft een bijzonder inside portret van het Nederlandse miljardenbedrijf ASML en het verhaal van industriële innovatie en de internationale techstrijd om economische en militaire macht.

Tekst achterflap

Het is het waardevolste techbedrijf van Europa en zonder meer het belangrijkste bedrijf van Nederland. Zonder ASML zou de wereld er heel anders uitzien. Het bedrijf ontwerpt de gigantische en uiterst complexe machines die de meest geavanceerde chips ter wereld kunnen produceren. Intel, Samsung, Apple, Tesla: allemaal maken ze gebruik van de chips die worden gemaakt met de apparaten van ASML. Jarenlang opereerde de multinational op de achtergrond, maar door een geopolitieke aardverschuiving is het bedrijf in het middelpunt van de technologieoorlog beland. Zowel Amerika als China wil zichzelf van de beste chips kunnen voorzien, en Europa wil dat ook. Elke supermacht aast op ASML. Hoe is het zo ver gekomen? Hoe wist het bedrijf vanuit Veldhoven zo’n cruciale rol in de chipwereld te veroveren? Marc Hijink volgde ASML jarenlang van binnenuit. Hij sprak intensief en wereldwijd met alle hoofdrolspelers in het ASML-netwerk, van oud-medewerkers, toeleveranciers en chipfabrikanten, tot politici en critici. Het resultaat is een adembenemende, zeer toegankelijk geschreven reis door de techwereld, van Azië tot Arizona, langs cleanrooms en boardrooms, tot in de achterkamertjes in Washington aan toe. Naast een bijzonder inside portret van een Nederlands miljardenbedrijf is het een uniek verhaal over industriële innovatie en de wereldwijde strijd om economische en militaire macht. Want wat gaat er werkelijk om in dit geheimzinnige bedrijf, dat zich plotseling in het oog bevindt van de stormachtige wereldpolitiek?

Slogan/Promotie

‘De ingewikkeldste machine in de koude oorlog van de tech.’ – The New York Times ‘Het geheimzinnigste bedrijf ter wereld.’ – BBC

Biografie

Marc Hijink (1969) is journalist. Hij schrijft al bijna twintig jaar over technologie en economie voor NRC en volgt ASML al jaren op de voet.

Details

EAN :9789463823050
Auteur: 
Uitgever :Balans, Uitgeverij
Publicatie datum :  23-10-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :229 mm
Breedte :151 mm
Dikte :27 mm
Gewicht :520 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :320
Keywords :  asml;china;chips;economie;europa;geopolitiek;informatica;innovatie;machines;nederland;supermacht;techbedrijf;technologieoorlog;veldhoven;verenigde staten;wereldmacht;wereldpolitiek