Kunt u niet direct vinden wat u zoekt? Bel ons gerust, we helpen u graag. 0341-552405 De BoekverkoopersDe vrouw die Friesland redde

Albertine Agnes en het Rampjaar 1672

ISBN:  9789463822060
Publicatiedatum:   29-08-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  288

  Bestelbaar

Met deze biografie weet Sunny Jansen de fascinerende levensgeschiedenis van deze onbekende prinses van Oranje in de rumoerige zeventiende eeuw op meeslepende wijze aan de vergetelheid te ontrukken.

Albertine Agnes (1634-1696) was een van de opmerkelijkste vrouwen uit de Nederlandse zeventiende eeuw. Als prinses van Oranje werd ze, na de dood van haar man, de eerste vrouw die in de Republiek optrad als regentes van Friesland, Groningen en Drenthe. Een vrouw die politiek ingrijpt, was ongekend in die tijd. Zij wist op spectaculaire wijze met inzet van de waterlinie het Noorden te behoeden voor een inval van de oorlogszuchtige bisschop van Münster. Albertine Agnes hield stand in een periode waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van alle kanten werd aangevallen, en ook Friesland onbestuurbaar dreigde te worden. Ze wist via machtspolitiek haar positie te verstevigen: van voogdes over haar zoon tot regentes, die Friesland eigenhandig regeerde en het stadhouderschap zelfs erfelijk maakte. Niet alleen bestuurde Albertine Agnes het Noorden, zij stond de militaire bevelhebbers terzijde, ondernam verschillende bouwprojecten en trad op als mecenas van kunstenaars. Nooit eerder is het verhaal geschreven van deze prinses van Oranje, die de Hollandse familietak Oranje-Nassau verbond met de Friese tak Nassau-Dietz, wier invloed van het leven in Friesland zo groot is geweest. Met De vrouw die Friesland redde weet Sunny Jansen de fascinerende levensgeschiedenis van deze onbekende prinses van Oranje in de rumoerige zeventiende eeuw op meeslepende wijze aan de vergetelheid te ontrukken.

Sunny Jansen is historicus, onderzoeker en schrijver. Eerder publiceerde zij, samen met Martin van Lokven, bij Balans Rivierenland. Nederland van Aa tot Waal.

  ISBN: 9789463822060
  Auteur: 
  Uitgever: Balans, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   29-08-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 216 mm
  Breedte: 135 mm
  Dikte: 29 mm
  Gewicht: 446 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 288
  Keywords:   drenthe;erfelijk;friesland;groningen;holland;nassau-dietz;oranje-nassau;politiek;prinses;rampjaar;regentes;republiek;stadhouderschap;zeventiende eeuw