Kunt u niet direct vinden wat u zoekt? Bel ons gerust, we helpen u graag. 0341-552405 De BoekverkoopersHet elektrisch paradijs

De komst van stroom en de transformatie van het huiselijk leven

ISBN:  9789462499232
Publicatiedatum:   19-08-2022
Uitvoering:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  272

  Bestelbaar

De toepassing van elektriciteit vanaf eind negentiende eeuw bracht een ongeëvenaarde verandering van het dagelijks leven op gang. Terwijl het land van stroom werd voorzien ging een waar leger uitvinders aan de slag. Ze waren bevangen door de mogelijkheden die de schijnbaar onbegrensde technische vooruitgang bood, en natuurlijk ook door dromen van rijkdom en succes. Ze brachten ons de gloeilamp, maar evengoed curiositeiten als de elektrische kam.

Want de revolutie bleef niet beperkt tot de wijze van verlichting. Ook huishoudelijk werk, verwarming en persoonlijke verzorging veranderden in rap tempo mee. Het huis stroomde vol met vreemde, nieuwe apparaten: stofzuigers, wasmachines, mixers, haardrogers, scheerapparaten… Allemaal spullen die nog niet eens zo lang geleden het huiselijk leven volledig op z’n kop zetten, vooral dat van de vrouw.

In dit boek leiden de auteurs u eerst door de vroege geschiedenis van de ‘elektrifi catie’ en langs de doodlopende wegen daarbinnen. Vervolgens laten we het openbaar leven achter ons en treden we het huiselijke binnen. U loopt met hen door de verschillende vertrekken van de woning, waar een keur aan ooit revolutionaire, soms onzinnige maar zonder uitzondering prachtig ontworpen artikelen de revue passeert.

Eén ding is zeker: u zult na lezing nooit meer gedachteloos een elektrisch apparaat ter hand nemen.

'Dit boek laat zich het beste lezen als een catalogus van een tentoonstelling die er snel zou moeten komen.' – Pancras Dijk, 'De Ingenieur'

Lorenz van Doornen is emeritus-hoogleraar klinische en gezondheidspsychologie en Meta Krüger is emeritus-lector leiderschap in het onderwijs. Naast hun werk in de wetenschap legden zij een aantal verzamelingen aan, waarvan dit boek het resultaat is.

  ISBN: 9789462499232
  Auteur: 
  Uitgever: Amsterdam University Press
  Publicatiedatum:   19-08-2022
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 232 mm
  Breedte: 232 mm
  Dikte: 19 mm
  Gewicht: 746 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 272