Kunt u niet direct vinden wat u zoekt? Bel ons gerust, we helpen u graag. 0341-552405 De BoekverkoopersTolerantie

Een politieke filosofie van twijfel

€ 14,99


  Toevoegen aan verlanglijst
ISBN:  9789046830451
Publicatiedatum:   30-04-2024
Uitvoering:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  80

   Nog niet beschikbaar

Tolerantie begint bij twijfel - zo wordt in Tolerantie betoogd. Voor een traditie van denkers over tolerantie - van Voltaire tot Karl Popper - was dit een belangrijk uitgangspunt. Dit boek wil die traditie blootleggen en de waarde daarvan voor onze politiek laten zien.
Twijfel, zelfkritiek en zelfcorrectie kunnen fouten voorkomen en ervoor zorgen dat gemaakte fouten eerder ontdekt en verbeterd worden. Daarnaast is twijfel een bouwsteen voor onderling begrip en verdraagzaamheid - de ander kán gelijk hebben. Maar twijfel kent ook keerzijden. Werkt ze niet verlammend, juist nu de klimaatcrisis ons tot handelen dwingt? Is een overdaad aan wantrouwen niet juist het probleem in politiek Den Haag? Twijfel kan bovendien strategisch of zelfs ontwrichtend ingezet worden - door populisten en complotdenkers.
Dit boek gaat op zoek naar een politieke filosofie van tolerantie. Belangrijkste inspiratiebron daarbij is Karl Popper, bij wie het denken over tolerantie vanuit de waarde van twijfel culmineert.

Over Weerbare democratie:
'Een waardevolle verdieping van het debat over democratie.' Trouw

'Rijpkema herinnert ons eraan dat democratie geen gegeven is.' Rob de Wijk

'Politici, graag wat moediger alstublieft.' **** NRC Handelsblad

Bastiaan Rijpkema (1987) is hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap en bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid (Uytenbogaertleerstoel) aan de Universiteit Leiden.
Zijn bekendste boek is Weerbare democratie (2015), dat werd bekroond met de PrinsjesBoekenPrijs en de New Scientist Wetenschapstalentprijs.

  ISBN: 9789046830451
  Auteur: 
  Uitgever: Park Uitgevers
  Publicatiedatum:   30-04-2024
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Voorraad: Nog niet beschikbaar
  Aantal bladzijden: 80