Kunt u niet direct vinden wat u zoekt? Bel ons gerust, we helpen u graag. 0341-552405 De Boekverkoopers

De Keien


Nederlands | 24-04-2024 | 360 pages

9789045048642

Paperback / softback


  Lees hier de eerste pagina``s....

€ 24,99

  Toevoegen aan winkelwagen
 De Boekverkoopers

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

De vrienden die jaarclub De Keien vormden werden met de tijd allemaal bij verschillende illegale organisaties actief. Aan de hand van het logboek van de jaarclub wordt het leven van verzetsheld Frits Ruys verteld. Een noodzakelijke aanvulling op de geschiedschrijving van Rotterdam.

Tekst achterflap

In september 1940 begonnen acht studenten aan hun studie aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool in Rotterdam, de voorloper van de Erasmus Universiteit. Ze werden lid van het Rotterdamsch Studenten Corps, vormden de jaarclub De Keien en gingen samenwonen in een studentenpension aan de Claes de Vrieselaan.

Aanvankelijk ging tijdens de Duitse bezetting het studentenleven gewoon door, maar met de tijd werden de vrienden allemaal bij verschillende illegale organisaties actief. Terwijl deze kooplieden van de toekomst hun leven in de waagschaal stelden, collaboreerde het Rotterdamse bedrijfsleven op grote schaal. Eén van De Keien, Frits Ruys, groeide in de loop van de oorlog uit tot een van de grootste verzetshelden van Rotterdam. Ruys werd eind 1944 verraden en vervolgens gefusilleerd.

Recensie/Quote

In De Keien beschrijft historica Merel Leeman het verzetswerk van een Rotterdamse jaarclub. In het boek brengt ze op knappe wijze de krankzinnige wereld tussen dansles en liquidaties tot leven.

Biografie

Merel Leeman is historica en literatuurwetenschapper. Zij promoveerde en doceerde aan de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek aan Columbia University en schreef voor verschillende kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad, De Revisor en De Groene Amsterdammer. 'De Keien' is haar eerste boek.

Details

ISBN :9789045048642
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatiedatum :  24-04-2024
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :230 mm
Breedte :151 mm
Dikte :30 mm
Gewicht :530 gr
Voorraad : Bestelbaar
Aantal bladzijden :360