You can't buy happiness, but you can buy local and that's kind of the same thing.H.W.R. was hier

Canada, Nederland, de bevrijding, en de zoektocht naar soldaat Harold Wilbert Roszell

EAN:  9789045043470
Publicatiedatum:   19-03-2021
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  280

  Bestelbaar

‘H.W.R. was hier’ is het verhaal van een Canadese soldaat, opgetekend door Ernst Arbouw. In een stukje bos in Eelde, net buiten de stad Groningen, vindt Arbouw een boom met de initialen van een Canadese soldaat erin gekerfd: H.W.R. TORONTO. CANADA. Arbouw raakt gefascineerd en geobsedeerd. Wie was H.W.R.? Met niet meer dan die drie letters gaat hij op zoek en vindt in een geallieerd archief een naam: Harold Wilbert Roszell, 21 jaar oud, gesneuveld bij de bevrijding van Groningen op 16 april 1945. In ‘H.W.R. was hier’ reist de lezer mee met de adembenemende zoektocht die begint bij de schrijver in de straat en uiteindelijk leidt naar een voordeur in Toronto. Onderweg vertelt Arbouw het verhaal van gewone Canadese soldaten en hun rol bij de bevrijding van Nederland. Waarom meldden ze zich aan en hoe zagen ze Europa en de Nederlanders? Zo komt de oorlog bijna tastbaar dichtbij in deze prachtig geschreven, noodlottige geschiedenis.

Een schrijver vindt de ingekerfde initialen HWR van een Canadese soldaat in een beuk vlakbij Eelde. Op zijn zoektocht leert hij Harold en de Canadese rol bij de Bevrijding beter kennen.

Freelancejournalist Ernst Arbouw (onder meer de Volkskrant) schrijft over onderwerpen die uiteenlopen van het DNA van tijgers tot bergsport in de Himalaya. In het voorjaar van 2017 reisde hij ruim zes weken door Canada om onderzoek te doen voor 'H.W.R. was hier' (voorjaar 2021). Hij sprak met veteranen en historici en ontmoette familielieden van Harold Roszell en diens gelijktijdig gesneuvelde kameraad John Tuckey.

‘Zeer mooi voorbeeld van hoe de oorlog wederom een gezicht krijgt: een zeventienjarige jongen die zich, om het avontuur, aanbiedt voor het Canadese leger en duizenden kilometers verderop vier jaar lang helpt steden in Europa te bevrijden.’

  EAN: 9789045043470
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   19-03-2021
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 135 mm
  Breedte: 211 mm
  Dikte: 25 mm
  Gewicht: 404 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 280