Zoönose

Hoe dodelijke ziekten van dier naar mens overspringen

EAN:  9789045042503
Publicatiedatum:   07-05-2020
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  568

  Bestelbaar | ma-do voor 16:00 > volgende dag bij RW ( vr > ma | za > di )

In Zoönose neemt David Quammen je mee op een adembenemende speurtocht naar ziekten waarbij sprake is van zoönose, oftewel soortoverschrijdende overdracht. Hij laat overtuigend zien dat het niet de eerste keer is dat er gevaar dreigt.

DAVID QUAMMEN is wetenschapsjournalist en auteur van onder andere Het lied van de dodo en Monster van God. Hij ontving een Academy Award in de literatuur van de American Academy of Arts and Letters.

De wereld houdt zijn adem in. Het nieuwe coronavirus (sars-CoV-2), dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt, heeft zich in korte tijd over alle continenten verspreid. Een wereldwijde pandemie is een feit. Maar dit is niet de eerste keer dat er gevaar dreigt. De epidemieën van sars en de Mexicaanse griep konden nog net in de kiem gesmoord worden. Ziekten als vogelgriep, ebola, hiv, en in ons eigen land q-koorts, hebben één ding gemeen: ze zijn afkomstig van in het wild levende dieren en worden op mensen overgebracht via een proces dat zoönose of spillover wordt genoemd: ‘soortoverschrijdende overdracht’ (in het geval van het huidige coronavirus waarschijnlijk via vleermuizen). Maar bij veel ziekten blijft de bron onvindbaar – en dus onbeheersbaar. In Zoönose neemt David Quammen de lezer mee op een adembenemen-de speurtocht naar de verwekkers van deze ziekten. Hij doet verslag van avontuurlijke onderzoeken in het veld – vleermuizen vangen in China, gorilla’s op de voet volgen in Congo – met de voornaamste deskundigen op het gebied van infectieziekten. Dit boek is onmisbaar voor wie meer wil snappen over de wetenschappelijke en ecologische achtergronden van de huidige coronacrisis.

  EAN: 9789045042503
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   07-05-2020
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 150 mm
  Breedte: 230 mm
  Dikte: 47 mm
  Gewicht: 852 gr
  Voorraad: Beschikbaar
  Aantal bladzijden: 568