Kunt u niet direct vinden wat u zoekt? Bel ons gerust, we helpen u graag. 0341-552405 De Boekverkoopers

In gezonde staat


Nederlands | 02-06-2023 | 448 pagina's

9789045035628

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 34,99


 De Boekverkoopers

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Rasverteller Simon Schama vertelt over de verwoede strijd tegen pandemieën in de 19e eeuw, met focus op het wonderlijke verhaal van de geniale arts-onderzoeker Waldemar Haffkine.

Tekst achterflap

De geschiedenis staat bol van de afschuwelijke ziekte-uitbraken, maar in de negentiende eeuw werd een hoogtepunt bereikt. In de overvolle moderne steden woekerden ziekten als cholera en builenpest. Aan de ontluikende medische wetenschap de taak: stop de sterfte. In In gezonde staat neemt meesterverteller Simon Schama de lezer mee naar de laboratoria waar koortsachtig werd gewerkt aan vaccins. Centraal staat het wonderlijke verhaal van de geniale arts-onderzoeker Waldemar Haffkine, een relatief onbekende held die met zijn wetenschappelijke ontdekkingen duizenden levens zou redden, maar ook werd beschimpt en verstoten wegens zijn Joodse afkomst. In tijden van opkomende natiestaten en groeiende internationale spanningen was het voor wetenschappers als Haffkine praktisch onmogelijk om onafhankelijk en objectief te opereren. Geraffineerd laat Schama zien hoe de pandemiebestrijding verstrengeld raakte met nationalisme en politiek, hoe goedwillende wetenschappers afhankelijk waren van de grillen van politici, en hoe zo de loop van de natuurlijke én menselijke geschiedenis werd bepaald.

Recensie/Quote

'Schama verweeft meeslepend de geschiedenis van antisemitisme, de opkomst van de microbiologie en de hedendaagse haat jegens deskundigen en vreemdelingen.'

Biografie

Simon Schama (1945) is een van de meest geliefde hedendaagse historici. Hij doceerde geschiedenis in Cambridge, Oxford en Harvard en is hoogleraar geschiedenis en kunstgeschiedenis aan Columbia University in New York. Zijn wereldwijde doorbraak begon dertig jaar geleden in Nederland, met Overvloed en onbehagen, dat inmiddels geldt als dé klassieker over Nederland in de zeventiende eeuw. Een lange reeks voortreffelijke geschiedenisboeken volgde, waaronder De ogen van Rembrandt, De kracht van kunst, Het gezicht van een wereldrijk, Ruwe oversteek en De geschiedenis van de Joden - deel 1 en deel 2. Het derde en laatste deel van deze serie verschijnt naar verwachting in 2026.

(Foto: Oxford Film and Television Ltd.)

Details

EAN :9789045035628
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Vertaler : Bart Gravendaal - Jan Willem Reitsma - Astrid Staartjes - Annemie de Vries
Publicatie datum :  02-06-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :230 mm
Breedte :150 mm
Dikte :34 mm
Gewicht :720 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :448