Kunt u niet direct vinden wat u zoekt? Bel ons gerust, we helpen u graag. 0341-552405 De BoekverkoopersIn gezonde staat

hoe pandemieën en vaccins de geschiedenis hebben bepaald

ISBN:  9789045035628
Publicatiedatum:   02-06-2023
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  448

  Bestelbaar

Rasverteller Simon Schama vertelt over de verwoede strijd tegen pandemieën in de 19e eeuw, met focus op het wonderlijke verhaal van de geniale arts-onderzoeker Waldemar Haffkine.

De geschiedenis staat bol van de afschuwelijke ziekte-uitbraken, maar in de negentiende eeuw werd een hoogtepunt bereikt. In de overvolle moderne steden woekerden ziekten als cholera en builenpest. Aan de ontluikende medische wetenschap de taak: stop de sterfte. In In gezonde staat neemt meesterverteller Simon Schama de lezer mee naar de laboratoria waar koortsachtig werd gewerkt aan vaccins. Centraal staat het wonderlijke verhaal van de geniale arts-onderzoeker Waldemar Haffkine, een relatief onbekende held die met zijn wetenschappelijke ontdekkingen duizenden levens zou redden, maar ook werd beschimpt en verstoten wegens zijn Joodse afkomst. In tijden van opkomende natiestaten en groeiende internationale spanningen was het voor wetenschappers als Haffkine praktisch onmogelijk om onafhankelijk en objectief te opereren. Geraffineerd laat Schama zien hoe de pandemiebestrijding verstrengeld raakte met nationalisme en politiek, hoe goedwillende wetenschappers afhankelijk waren van de grillen van politici, en hoe zo de loop van de natuurlijke én menselijke geschiedenis werd bepaald.

'Schama verweeft meeslepend de geschiedenis van antisemitisme, de opkomst van de microbiologie en de hedendaagse haat jegens deskundigen en vreemdelingen.'

Simon Schama is een van de beroemdste historici van onze tijd. Hij brak dertig jaar geleden wereldwijd door met Overvloed en onbehagen, dé klassieker over Nederland in de zeventiende eeuw. Een lange reeks voortreffelijke geschiedenisboeken volgde, waaronder De ogen van Rembrandt, De geschiedenis van de Joden en De ruwe oversteek.

  ISBN: 9789045035628
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  Vertaler:  Bart Gravendaal - Jan Willem Reitsma - Astrid Staartjes - Annemie de Vries
  Publicatiedatum:   02-06-2023
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 230 mm
  Breedte: 150 mm
  Dikte: 34 mm
  Gewicht: 720 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 448