EAN:  9789029093866
Publicatiedatum:   03-03-2020
Uitvoering:  Hardback
Taal:   Nederlands
Hoogte:  165 mm
Breedte:  239 mm
Dikte:  40 mm
Gewicht:  778 gr
Aantal bladzijden:  368

  Bestelbaar | ma-do voor 16:00 > volgende dag bij RW ( vr > ma | za > di )

Laurent Binet (1972) debuteerde met HhhH, waarvoor hij in 2010 de Prix Goncourt du Premier Roman ontving. HhhH werd in meer dan vijfendertig landen vertaald, ontving zeer lovende kritieken en werd ook in Nederland een bestseller. Met De zevende functie van taal won hij de prix Interallié en de prix du roman FNAC 2015.

In zijn nieuwe roman schetst Laurent Binet op meesterlijke wijze een alternatieve wereldgeschiedenis

Onder welke voorwaarden had de geschiedenis anders kunnen lopen? Als de oorspronkelijke inwoners van Latijns-Amerika paarden, ijzer en antistoffen tegen Europese ziektes hadden gehad, zouden ze dan de conquistadores hebben kunnen weerstaan?

In Beschavingen gaat Binet aan de haal met deze hypothese: de laatste Inca Atawalpa sterft niet door toedoen van de Spanjaarden maar zet voet aan land in het Europa van keizer Karel v. Daar krijgt hij te maken met de Spaanse inquisitie, het ontluikende kapitalisme, het wonder van de drukkunst, een met piraten bezaaide zee, een continent verscheurd door godsdiensttwisten en dynastieke oorlogen. Maar bovenal mensen die honger lijden en in opstand willen komen: Joden in Toledo, Moren in Granada, de geuzen in Nederland – voor Atawalpa zijn het allemaal mogelijke bondgenoten waardoor het omverwerpen van het regime uiteindelijk een fluitje van een cent is.

Binet herschrijft, en speelt met de wereldgeschiedenis en laat zien welke rol intrige en toeval spelen in wat wij doorgaan als vaststaand, als beschaafd, beschouwen.


De pers over Laurent Binet

‘Beschavingen brengt onze visie op de grote veroveringen ten val; de Nieuwe Wereld is niet wat men ervan verwachtte. Binets derde roman is al even ambitieus en briljant als zijn vorige twee.’ Le Soir

‘Het debuut van Laurent Binet is niet gewoon bijzonder. Het is subliem.’ ***** de Volkskrant

‘Binet schuwt de ironische charges niet en houdt het tempo goed op streek. Als antiserum tegen al dat sérieux in de Franse literatuur zal je met deze knettergekke roman aangename uren beleven.’ De Morgen

  EAN: 9789029093866
  Auteur: 
  Uitgever: Meulenhoff Boekerij B.V.
  Vertaler:  Liesbeth van Nes
  Publicatiedatum:   03-03-2020
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 165 mm
  Breedte: 239 mm
  Dikte: 40 mm
  Gewicht: 778 gr
  Voorraad: Beschikbaar
  Aantal bladzijden: 368
  Keywords:   alternatieve geschiedenis;europa;hhhh;inca's;literatuur;ontdekkingstocht;wereldgeschiedenis