You can't buy happiness, but you can buy local and that's kind of the same thing.Grensverkenningen

Langs oude grenzen in Nederland

EAN:  9789025314637
Publicatiedatum:   02-06-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  248

  Bestelbaar

Oude kaarten, of ze nu getekend zijn, met de hand ingekleurd of gedrukt, laten een wereld zien die ver weg lijkt. Maar is dat zo?
In de Universitaire Bibliotheken Leiden bevindt zich een rijke collectie oude kaarten en atlassen die de Leidse verzamelaar Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis honderdvijftig jaar geleden aan de universiteit schonk. Een groot aantal kaarten in deze collectie beeldt grenzen af. Grenslijnen, waterlinies, riviergrenzen, staatsgrenzen, dijken en sloten, zelfs de grens tussen eb en vloed of tot waar klokgelui hoorbaar is. Natuurschrijver Kester Freriks en conservator Martijn Storms brengen de papieren collectie tot leven.
Kester Freriks ging door heel Nederland op zoek naar de grenzen van vroeger in het landschap van nu. Hij volgde oude grenslijnen die in het verre verleden getekend zijn, kon ze aanraken en er langslopen. Gaandeweg ontstaat een caleidoscopisch beeld van de omgang van de mens met het landschap. Hoe kleiner en dichter bevolkt het land, hoe meer grenzen. Ook de ligging van Nederland, deels onder de zeespiegel, vraagt om het trekken van grenzen. Na lezing is er maar één conclusie: grenzen zijn onlosmakelijk verbonden met het échte Nederland en het Nederlandse landschap.

Kester Freriks (1954) schreef een groot aantal romans, essays en natuurboeken. Hij is verbonden aan de Boeken- en Cultuurredactie van NRC. Zijn werk werd bekroond met de Van der Hoogt-prijs voor Literatuur en genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Jan Hanlo Essayprijs. Met boeken als De valk, Verborgen wildernis en Vogels kijken verwierf hij een vooraanstaande plaats als natuurschrijver.

Martijn Storms (1978) is conservator Kaarten & Atlassen aan de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij schreef tal van artikelen over historische cartografie.

  EAN: 9789025314637
  Auteur: 
  Uitgever: Singel Uitgeverijen
  Publicatiedatum:   02-06-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 135 mm
  Breedte: 214 mm
  Dikte: 20 mm
  Gewicht: 378 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 248