Kunt u niet direct vinden wat u zoekt? Bel ons gerust, we helpen u graag. 0341-552405 De BoekverkoopersHet vlindertje van Methusalem

Essays over natuur en landschap

EAN:  9789025314019
Publicatiedatum:   05-04-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  224

  Bestelbaar

Als ze rond Allerzielen in Mexico aankomen hebben monarchvlinders een epische reis volbracht die zich uitstrekt over duizenden kilometers en meerdere generaties. Filosoof en natuurhistoricus Johan van de Gronden duikt in het magische leven van deze bedreigde trekvlinder uit Midden-Amerika.
In Zuid-Afrika speurt hij naar de resten van een verdwenen taal en de motieven van een zonderlinge Duitse geleerde om koortsachtig de belevingswereld vast te leggen van de laatste ǀXam-sprekers. Bij de tombe van Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) in het Franse Ermenonville overdenkt hij de invloedrijke nalatenschap van deze Zwitserse natuurfilosoof. Ook brengt hij een eerbetoon aan de bevriende Frans-Nederlandse sinoloog en taoïstisch meester, Kristofer Schipper (1934-2021). Essays met een lichte weemoed en verwondering over natuur, landschap en onze verhouding tot beide.

Johan van de Gronden (1963) is filosoof, essayist en bestuurder (hij was onder meer tien jaar directeur van het Wereld Natuur Fonds). Hij debuteerde in 2015 bij Athenaeum – Polak & Van Gennep met zijn boek Wijsgeer in het wild. Johan onderzoekt in zijn verhalende essays de relaties tussen mens, natuur en landschap. Ook reflecteert hij geregeld op de spanning tussen de vita activa (hij vervult tal van bestuurs- en toezichthoudende functies in het maatschappelijk middenveld) en de vita contemplativa. ‘Ik heb lang gedacht dat de twee moeilijk te verenigen waren: de beschouwende filosoof in mij en de wat ongeduldige bestuurder. Maar gaandeweg ontdek je dat juist in de spanning tussen die twee polen de energie en de creativiteit gedijen.’ Wat wij onder natuur verstaan is aan een constante culturele interpretatie onderhevig. Van de Gronden belicht onze hedendaagse opvattingen over natuur en landschap vaak vanuit een verrassend historisch en wijsgerig perspectief. Ook laat hij geregeld een autobiografische noot meeklinken, vanuit de vele jaren ervaring die hij buiten Nederland opdeed als handelsreiziger en diplomaat. In april 2022 verscheen zijn nieuwe boek Het vlindertje van Methusalem.

  EAN: 9789025314019
  Auteur: 
  Uitgever: Singel Uitgeverijen
  Publicatiedatum:   05-04-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 218 mm
  Breedte: 138 mm
  Dikte: 20 mm
  Gewicht: 313 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 224