Kunt u niet direct vinden wat u zoekt? Bel ons gerust, we helpen u graag. 0341-552405 De BoekverkoopersDe poorten van Europa

Een geschiedenis van Oekraïne

€ 29,99

  Alvast reserveren
  Toevoegen aan verlanglijst
ISBN:  9789021469188
Publicatiedatum:   06-09-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  448

   Tijdelijk niet beschikbaar

Oekraïne ligt op het westelijke uiteinde van de Eur-aziatische steppe, daar waar keizerrijken en werelddelen elkaar ontmoeten. De Romeinen, de Vikingen, de Ottomanen, de Habsburgers, de Russen, de Duitsers: zij allen woonden en vochten hier, en lieten hun sporen na in het landschap, de cultuur, de taal. In het gezaghebbende De poorten van Europa schrijft Serhii Plokhy de geschiedenis van het land, van de prehistorie tot de Russische annexatie van de Krim en de invasie van de Donbas.
Door zijn achtergrond – hij doceerde in de Sovjet-Unie en in Oekraïne, in Canada en de Verenigde Staten – is de historicus Plokhy bij uitstek geschikt om de geschiedenis van Oekraïne te schrijven. Hij kent het Sovjetdenken van binnenuit en schuwt de donkere bladzijden van het verleden niet. Hij kijkt naar het Oosten en naar het Westen, en kent de gevoeligheden van Russen en Oost-Europeanen. Het nationalisme en het antisemitisme worden uitgebreid behandeld, net als de wortels van het huidige verzet tegen de grote oosterbuur. Stilistisch is De poorten van Europa bijzonder geslaagd: het is een rijk boek, vol anekdotes die het verleden dichtbij brengen.
Ook als naslagwerk is het boek zeer bruikbaar: de hele geschiedenis van het land wordt behandeld en de vele kaarten geven inzicht in een land waarvan de grenzen veelvuldig opnieuw werden getrokken. Hoe moeilijk het onder de huidige omstandigheden ook is om objectief naar Oekraïne te kijken: wil het land tot Europa gaan behoren, dan zal zijn geschiedenis eerlijk geschreven moeten worden. Niemand is daartoe beter in staat dan Serhii Plokhy.

Serhii Plokhy (1957) studeerde en doceerde in de Sovjet-Unie, Oekraïne, Canada en de Verenigde Staten, schreef vele boeken, die vaak werden vertaald, en won diverse prijzen. Hij is hoogleraar Oekraïense geschiedenis aan Harvard University en directeur van het Harvard Oekraïens onderzoeksinstituut.

  ISBN: 9789021469188
  Auteur: 
  Uitgever: Singel Uitgeverijen
  Vertaler:  Pon Ruiter - Peter van Nieuwkoop - Jaap Verschoor - Fanneke Cnossen
  Publicatiedatum:   06-09-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 230 mm
  Breedte: 151 mm
  Dikte: 42 mm
  Gewicht: 750 gr
  Voorraad: Tijdelijk niet beschikbaar
  Aantal bladzijden: 448