You can't buy happiness, but you can buy local and that's kind of the same thing.
EAN:  9789045044996
Publicatiedatum:   26-11-2021
Uitvoering:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  232

  Bestelbaar

In 'Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus' neemt Caro Verbeek de lezer mee op een reis langs opvallende neuzen in de westerse kunst en cultuur. Van Michelangelo, Rembrandt en Gogol tot Barbie, Barbra Streisand en #sideprofileselfie. Verbeek laat zien hoezeer ons esthetische oordeel afhangt van culturele omstandigheden waarvan we ons vaak nauwelijks bewust zijn. Maar bovenal is het een lofzang op de neus, in al zijn vormen en afmetingen. Als student kunstgeschiedenis kwam Caro Verbeek in aanraking met een enorme variëteit aan prachtige neuzen: groot en klein, recht en gebogen, plat en puntig. In veel portretten bleken markante exemplaren nog eens extra te zijn aangezet door de kunstenaar.

Hoewel het hedendaagse schoonheidsideaal anders doet vermoeden, werd een grote neus in het verleden gezien als een indicator van intellect, moed, karakter en status. Zo werd het dodenmasker van Dante gemanipuleerd om hem een echte ‘dichtersneus’ te geven, was de beeltenis van Cleopatra’s adelaarsneus een politieke strategie en schreef de renaissancedichter Annibale Caro zelfs het lofdicht Nasea over de aanzienlijke neus.

Caro Verbeek neemt de lezer mee op een reis langs opvallende neuzen in de westerse cultuurgeschiedenis. Een lofzang op de neus, in al haar vormen en afmetingen.

Dr. Caro Verbeek (1980) is een internationaal gerenommeerd kunsthistoricus en geurwetenschapper. Ze doceert aan de VU Amsterdam, waar ze in 2021 promoveerde op kunsthistorische geuren. Ze is betrokken bij het EU-onderzoeksprogramma ODEUROPA en werkt als conservator bij het Kunstmuseum Den Haag.

  EAN: 9789045044996
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   26-11-2021
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 135 mm
  Breedte: 207 mm
  Dikte: 23 mm
  Gewicht: 358 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 232